zondag 22 september 2013

Leusden MA1 - Laren MA1


Zaterdag,  21 september 2013

De meteorologische herfst is al een paar weken  geleden begonnen, maar vandaag was het nog even zomer in Leusden, een heerlijk briesje en een aangename temperatuur stonden garant voor een mooie middag hockey. 

Leusden, wat weten we van Leusden, alleen dat we de eerste wedstrijd thuis met 12-1  hadden gewonnen. Maar wisten jullie dat in het jaar 777 in een bisschoppelijke oorkonde de naam Villa Lisiduna al  genoemd werd, het Oud Leusden. De oorsprong van de gemeente Leusden ligt niet in de huidige gelijknamige plaats, maar in de buurtschap Oud-Leusden aan de zuidwestkant van Amersfoort. De Dodeweg verbond het dorp Leusbroek met de kerk en begraafplaats in Oud-Leusden. Daar staat nog een kerktoren uit de 13e of 14e eeuw die zichtbaar is vanaf de A28 en tevens de Europeseweg 30. De bijbehorende kerk is rond 1827 gesloopt. Het zwaartepunt van Leusden was toen veel oostelijker komen te liggen en de nieuwe kerk, een zogenaamde waterstaatskerk werd dan ook gebouwd bij de buurtschap Bavoort aan de (toen ook nieuwe) weg van Amersfoort naar Arnhem, de huidige N226. Dit kerkje is nog altijd in gebruik in wat nu Leusden-Zuid heet. De gemeente Leusden bestaat sinds de fusie met Stoutenburg in 1969 in zijn huidige vorm. De oorspronkelijke gemeente Leusden bestond uit twee kleine dorpen, Leusbroek en Hamersveld, die in de jaren zestig resp. zeventig van de 20e eeuw grote uitbreidingen ondergingen en werden omgedoopt in Leusden-Zuid en Leusden-Centrum (later Leusden zonder meer). Pas sinds die tijd komt het huidige Leusden als plaats op de kaart voor. Op tal van oude kaarten staat wel een plaats Leusden getekend, maar dit is dan altijd wat nu Oud-Leusden heet.

O ja, er werd ook nog gehockeyd de uitslag van Leusden MA1 – Laren MA1  1 – 6.
Een leuke eerste helft met mooie aanvallen wat resulteerde dat Laren met een 1-4 voorsprong de rust in ging, in de tweede helft werd er slordig gehockeyd en werden veel kansen gemist, uiteindelijke bleef de stand steken op 1-6. Gefeliciteerd en volgende week volle bak tegen Gooische.

Jerry

Klik hier voor een paar foto's. De fotograaf neemt volgende week zijn zoomlens weer mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten